Mnohokrát je za naším přejídáním stres či pocity úzkosti. Přestože cvičíme a omezujeme se v jídelníčku, stále nám kila přibývají. Právě proto je ideální podívat se na hubnutí iz jiné stránky.
I vy během dne sáhnete z nevysvětlitelných důvodů po čokoládě, dáte si zmrzlinu nebo sníte balík oříšků na posezení, přestože jste právě dojedli hlavní chod? Je dokázáno, že nezvladatelná chuť k jídlu ukazuje, do jaké míry jste spokojeni a šťastní.
Odbornice na zdravou výživu a léčitelka Doreen Virtue definuje chuť k jídlu jako kokpit. Má nás varovat, když začne docházet duchovní a emoční palivo. Samotný hlad je vlastně červená kontrolka, která signalizuje, že potřebujete být víc v pohodě. Ano, toto je jeden z důvodů, kdy mnohokrát cvičíte, omezujete se, ale nakonec právě emocionálním zajídáním selžete a ručička na váze stoupá směrem nahoru.
Základem je předtím, než si něco dopřejte zamyslet se, proč vlastně jíte. Důležité je všímat si signálů, které mohou napovědět, že chuť k jídlu je jen podmíněna stresem či úzkostí, kterou prožíváte. Tehdy mnohdy zjistíte, že vlastně jíst nepotřebujete.
Poznejte emoční hlad:
jeho nástup je rychlý a náhlý
máte chuť na jedno konkrétní – většinou kaloricky syté jídlo
v hlavě neustále řešíte jídlo, na které máte chuť
potřebujete daný pokrm okamžitě, jinak nervozita stoupá
takový hlad se objeví na základě negativně prožívané emoce
Ve zkratce to lze definovat jako překrývání bolestivých pocitů jídlem. Takto vlastně otupíte emoce, které vás trápí. Když se však tuto rovnici naučíte, rozpoznávat včas, přestanete se i přejídat.
Samotné přiznání svých pocitů obyčejně stačí k tomu, abyste naléhavost spojenou s emočním hladem podstatně zmírnili. No a pak se i veškerý čas, který investujete do cvičení a omezování jinak v jídelníčku se konečně zúročí.