Když lidé myslí na italské jídlo, obvykle se jim vybaví těstoviny, pizza a víno. A je to druh kuchyně, který chutná téměř každému. Přemýšleli jste někdy, proč tomu tak je? Mezi kulturní směsí a filozofií, zde je důvod, proč tak milujete italské jídlo.
Vliv více kultur
Pokud jste neměli to potěšení cestovat po Itálii, možná nevíte, že jídlo se v jednotlivých regionech značně liší. Jídlo v Toskánsku je rustikální a jednoduché. V severní Itálii se hojně vyskytuje máslo, polenta a rýže. Dole na jihu se hojně vyskytuje olivový olej. Pobřežní oblasti používají mořské plody a v jiných oblastech se hojně objevují rajčata. Italské jídlo se jako celek vyvinulo z římské, řecké a dokonce i etruské kuchyně. Ale tento vliv více kultur znamená, že dnešní italské jídlo má pro každého něco.
Filosofie italské kuchyně
Bez ohledu na region má italská jídla stejný základ – vášeň a jednoduchost. Mnoho italských jídel používá jen hrstku čerstvých surovin, s důrazem na kvalitu – žádné přepychové techniky, žádné nepodstatné suroviny. Kromě všech těch úžasných druhů těstovin patří mezi stálice italské kuchyně sýr a víno. Parmagiano-Reggiano, Mozzarella di Bufala, Pecorino Toscana, Gorgonzola a Fontina d’Aosta jsou všechny stálice v italské kuchyni a jsou základem, nikoli pouhým doplňkem. A pak je tu víno!
Jednota v rozmanitosti
Různorodá povaha italské kuchyně je dalším zajímavým faktorem, který přispívá k její pověsti „nejoblíbenější kuchyně světa“. Říká se, že jediná italská kuchyně neexistuje. Statisticky vzato, každá domácnost v každém městě v Itálii má svůj jedinečný styl vaření jídla.
Tip: Všechny tyto speciality a mnoho dalšího můžete ochutnat přímo v italské restauraci Brno Caruso, případně si je můžete objednat rozvozem domů, prostřednictvím rozvozu pizzy Brno a rozvozu těstovin Brno. Vše připravované z čerstvých a kvalitních surovin rozenými Italy.
Použití silných chutí
Použití silných chutí, jako je česnek a chilli v pokrmech, je v této kuchyni neustále cítit. Na jedné straně můžete nalákat své chuťové pohárky bohatým kořením používaným v jejich masových kuličkách a klobásách a na druhé straně je tato pikantnost vyvážena čerstvou zeleninou vařenou v extra panenském olivovém oleji, která má lehčí chuť. Použití čerstvé zeleniny, jako jsou zralá rajčata, kapie a listy bazalky, dodává nejen krásnou texturu, ale také dodává každé italské kuchyni výraznou chuť. Můžete si vychutnat skutečné chutě každé zeleniny při hodování na jakémkoli italském jídle.
Má pizzu!
Najdete duši, která by řekla „Ne“ kousku pizzy? Odpověď je samozřejmě negativní, protože šance na nalezení jednorožce jsou vyšší než na nalezení takového člověka! Můžete být masožravec, býložravec nebo všežravec – bez ohledu na to, jaké preferujete jídlo, vychutnání si pizzy kdykoli během dne nebo v noci bude vždy první volbou. Nemůžeme si představit italské jídlo, aniž by se nám okamžitě vybavila představa chutné pizzy.
Lahodné dezerty
Kromě zjevných jídel italské kuchyně, jako jsou předkrmy, těstoviny nebo lasagne, má Itálie i důraz na sladké. Italská kuchyně by byla neúplná bez hodování na lahodných dezertech, které nás nechají olizovat lžíci! Podobně jako u ostatních italských slaných jídel se i jejich dezerty liší místo od místa. Poté, co své chuťové buňky potrápíte lahodnými těstovinami nebo lasagnemi, měli byste je uklidnit bohatým a krémovým sicilským cannoli. Rovnováha chuti a textury působí nebesky!
Tip redakce: Nechte se inspirovat chutnými recepty, které z Vás udělají hvězdu kuchyně.